Het Ensemble

Ontstaan en samenstelling

Opgericht in 1974 door Erik Van Nevel, begon Currende zijn muzikale reis als ‘Capella Currende’. Hoewel het ensemble in de loop der jaren verschillende namen heeft aangenomen, zoals Currende Consort en Capella Sancti Michaelis, is tegenwoordig de eenvoudige benaming ‘Currende’ gekozen. De naam eert de middeleeuwse bedelstudenten die tijdens feestdagen zingend van deur tot deur trokken.

Currende onderscheidt zich door zijn zorgvuldig samengestelde groep van getalenteerde koristen, doorgaans variërend van vier tot acht, afhankelijk van het muzikale werk. Wanneer het repertoire dit vereist, verrijken gespecialiseerde instrumentalisten het ensemble.

Verwezenlijkingen

Currende realiseerde talrijke opnamen voor de VRT, de NOS, WDR, France Musique en tijdens concertreizen in Italië, Duitsland, Japan, Zweden, Nederland, Frankrijk, Israël, Spanje en Portugal. Ook andere orkesten deden en doen geregeld een beroep op het koor: ‘Anima Aeterna’ o.l.v. Jos Van Immerseel, ‘La Petite Bande’ o.l.v. Sigiswald Kuijken, ‘Concerto Köln’ o.l.v. René Jacobs, ‘Concerto ’91’ Amsterdam en ‘Il Giardino Armonico’ o.l.v. Giovanni Antonini.

Currende heeft een zeer uitgebreide discogra e van ruim vijftig cd’s, waarvan er verschillende uitmuntende perskritieken kregen. De Psalmen en het Magni cat van João Lourenço Rebelo (Et’cetera KTC1568) bijvoorbeeld en de Kerstvespers van Claudio Monteverdi (Eufoda 1352) werden in de internationale pers geroemd; de Rebelo-opname kreeg in het tijdschrift Goldberg zelfs vijf sterren. Bekijk in dit verband Currendes volledige cdarchief.

Muzikaal domein

Currende laat zich moeilijk in één categorie onderbrengen. Zoals bekend is het ensemble een groot pleitbezorger van de Franco-Vlaamse polyfonie. Door een uitgekiende en originele programmatie tracht het dit uiterst waardevolle Vlaamse muzikale erfgoed nieuw leven in te blazen. In dat verband verwijzen we graag naar de – in 2019 zes jaar lopende – reeks @Missam, in de Sint-Pieterskerk in Leuven, waarbij acht keer per jaar een polyfone mis in zijn ‘functionele omgeving’ wordt uitgevoerd. Meer dan vijfenveertig prachtige missen werden op die manier al uit de vergetelheid gehaald. Maar met even grote bezieling leeft Currende zich daarnaast uit in de muziek van de eeuwen daarna, gaande van de vroegbarok van Schütz en Monteverdi, tot de hoogbarok van Handel en Bach. Als voorbeeld geven we
hierbij graag de cd Italian Music in the Low Countries, met muziek van o.a. Francesco Mancini (1672–1737), waarvan de manuscripten zich in het Mechelse Bisschoppelijk Archief bevinden. Ook weer ten dele Vlaams erfgoed dus. Een meer voorbeeld is het project English Highlights, een programma dat polyfonie met barok combineert en dat bijzonder enthousiast onthaald werd. Bovendien staan geregeld nieuwe composities op het programma, zij het steeds in combinatie met oude muziek.

Artistieke visie

Currende levert transparante en heldere uitvoeringen met een scherp taalgevoel en krachtige retorica. We streven ernaar muziek levendig en overtuigend te presenteren. Elk ensemblelid is een professional die elk project met jeugdig enthousiasme benadert en uitblinkt in leesvaardigheid, intonatie en stemdiscipline. Dit alles dient één doel: muzikale perfectie. Deze hoge standaarden, samen met onze zuivere intonatie, geven Currende zijn onderscheidende klank.

Bij Currende is een concert meer dan een reeks composities. We kiezen elk stuk zorgvuldig op basis van intensiteit, lengte, bezetting, toonaard en sfeer. Daarna stellen we een volgorde samen die de luisterervaring optimaliseert. We zoeken naar vloeiende overgangen tussen de werken. Zo creëren we een indrukwekkende spanningsboog en houden we de aandacht van het publiek vast tot de laatste noot, wat elk concert uniek maakt.

Currende financieel steunen?

Als sympathisant kun je je steentje bijdragen aan de werking van Currende via ons fonds bij de Koning Boudewijnstichting. Vanaf 40 EUR kan je dat zelfs een fiscaal voordeel opleveren.

Scan de QR-code met je bankapp (Payconiq) en voer je betaling uit. Of maak gebruik van onze betaalpagina.

Liever met overschrijving? Gebruik dan onderstaande gegevens.

IBAN: BE10 0000 0000 0404
Vermelding: 013/2040/00011

Alvast hartelijk bedankt voor je steun! De Koning Boudewijnstichting stuurt de fiscale attesten naar de milde schenkers.een