wij bourgondiërs

Welkom bij Currende

Het Sanctus uit de Missa Caput van Johannes Ockeghem (ca. 1410-1497). Live-impressie van het @missam concert van 20 januari 2019 door Currende o.l.v. Erik Van Nevel in de Sint-Pieterskerk in Leuven. Wat een wonderlijke muziek! Zo oud en tegelijk zo modern!

Eerstvolgende concerten

Lacrimis Dolorem
Zaterdag, 30 maart 2019 - 20:00 u.
Centrumkerk, Puerto de la Cruz, Tenerife
'Wij, Bourgondiërs' met Bart Van Loo
Zaterdag, 06 april 2019 - 20:00 u.
Sint-Janskerk, Mechelen
Muziek voor de dienst van Witte Donderdag
Donderdag, 18 april 2019 - 21:00 u.
Kathedraal, Brussel
Clemens' Requiem (Clemens non Papa)
Vrijdag, 19 april 2019 - 20:00 u.
Onze-Lieve-Vrouwekerk, Brugge
Muziek voor koor en groot orgel.
Zaterdag, 20 april 2019 - 20:00 u.
Kathedraal, Brussel
De Rore Festival: De Rore vs. Lassus
Zondag, 28 april 2019 - 18:00 u.
Sint-Martinuskerk, Ronse
Nicolas Gombert - Missa tempore Paschali
Zondag, 19 mei 2019 - 10:00 u.
Sint-Pieterskerk, Leuven

blancquaertL 100x140"Afgelopen zomer heb ik een voorstelling gemaakt met Currende, het koor onder leiding van Erik Van Nevel, in de context van de herdenking van de Groote Oorlog. Dat koor was zó goed. Wat een groep stemmen kan doen met gevoelens en een verhaal is magisch."
Lieve Blancquaert, fotografe, in Knack Focus 

Currende in de Goede Week

ID2043 0003 0 Brussel Sint Michiel en Sint Goedelekathedraal PM 50814 2

Tijdens de Goede Week is Currende drie opeenvolgende dagen te beluisteren. Donderdag 18 en zaterdag 20 april in Brussel, vrijdag 19 april in Brugge.

Witte Donderdag - 18 april om 18 uur
St.-Michiels- en Ste.-Goedelekathedraal, Brussel.
Muziek voor vocaal consort en orgel van o.a. Orlandus Lassus en Charles Joseph Van Helmont.

Goede Vrijdag 19 april om 19 uur.
Onze-Lieve-Vrouwekerk Brugge.
Clemens' Requiem.
Muziek van Clemens non Papa en Nicolas Gombert. Bezetting: 6 zangers, renaissance-viool en 3 viola's da gamba.

Paaswake 20 april om 21 uur
St.-Michiels- en Ste.-Goedelekathedraal, Brussel.
Indrukwekkende dienst met veel muziek voor koor en orgel. Van gezongen monodie in verstilde duisternis tot magistraal koorwerk in vol verlichte kathedraal.

De Rore Festival Ronse

Cypriaan De Rore

Zondag 28 april 2019 om 18 u
in de Sint-Martinuskerk in Ronse

"De Rore vs. Lassus – een dissectie"

Curator en dirigent Erik Van Nevel vergast de festivalgangers op een exclusief concert door Currende, met Bart Jacobs op orgel en Ben Van Nespen op klavecimbel. 
Orlandus Lassus heeft heel wat van zijn composities gebaseerd op werk van De Rore. Voornamelijk de madrigalen van de Ronsenaar hebben Lassus bijzonder geïnspireerd. In het concert worden beide componisten tegenover elkaar geplaatst en wel heel precies met die werken die Lassus als model heeft gebruikt.

Alle informatie over het De Rore Festival vindt u op ronse.be

Nieuwe cd

KTC 1630 cover2

Cipriano de Rore: Le Vergine

De dichtkunst van Francesco Petrarca heeft door de eeuwen heen menig kunstenaar geïnspireerd. Zijn sonetten en stanzes zijn zo muzikaal en spreken heel intens tot de verbeelding. Zijn muze Laura, die in zekere zin steeds een onbereikbare liefde is gebleven en waarvoor hij haast heel zijn leven in literaire verrukking stond, is voor hem een constante inspiratie geweest.

 

 

 

 

Meer over deze nieuwe Currende-cd

 

Wilt u graag een concert organiseren met Currende? Neem dan gerust contact op via telefonisch op +32 [0]476 509531 of via het contactformulier op deze site. Currende beschikt over een zeer ruim repertoire dat loopt van de late middeleeuwen over de Franco-Vlaamse polyfonisten tot en met de hoogbarok. Wij zullen u met plezier een gepast programmavoorstel doen.

Currende on Youtube...

Sanctus uit de Missa 'Ich segge â dieu' van Johannes de Fossa, tijdens @missam van 9 december 2018 in de Sint-Pieterskerk in Leuven.

Lees meer over @Missam 2019

Download de flyer 2019 (pdf)

In zijn lange bestaan bracht Currende meer dan 50 cd's op de markt, waaronder echte pareltjes. Vous ou la Mort - Cantiones flamencas de amor cortés en el siglo XV is er zo eentje. De smarten van de liefde verklankt door de beroemdste componisten uit de renaissance. Een 'must have' voor elke liefhebber. Bekijk onze cd-pagina's voor nog meer inspiratie.

Vrienden van Currende

captcha 

Blijf op de hoogte van onze concerten en projecten en geniet binnenkort ook van exclusieve voordelen. Uw gegevens worden in geen enkel geval met derden gedeeld. Vriend worden van Currende is zonder enige verplichting.

Malfliet Arnout 05Aug2015"Polyfonie of barok, bij Erik is het altijd feest. Ik ken niemand anders die op zo'n wijze de zaken technisch kan vertalen en er daarna opnieuw muziek van kan maken."
Arnout Malfliet, bas