Welkom bij Currende

Upon the chant v3 2

Currende werkt volop aan een nieuwe cd. Prachtige gregoriaanse muziek werd door Erik Van Nevel van een nieuw polyfoon en polychroom kleedje voorzien in een eclectische stijl met respect voor de oude toonsoorten en het origineel metrum. De muziek is niet experimenteel en er is geen dwingende hang naar originaliteit, maar heeft uiteraard, hoe kan het ook anders, heel diverse invloeden.

De opnames vinden plaats begin augustus.Het cd-programma wordt voorgesteld tijdens een concert in de Begijnhofkerk in Leuven op donderdag 12 augustus om 20 uur. Lees meer over het programma en de uitvoerders.

 

Eerstvolgende concerten

Upon The Chant - cd-opname
Dinsdag, 10 augustus 2021 - u.
Upon The Chant - Gregoriaanse meerstemmigheid
Donderdag, 12 augustus 2021 - 20:00 u.
Begijnhofkerk, Leuven
Concertmis, muziek van Pierre de la Rue
Zondag, 15 augustus 2021 - 11:00 u.
Onze-Lieve-Vrouwekerk, Brugge
Mater Dolorosa
Zondag, 15 augustus 2021 - 16:00 u.
Onze-Lieve-Vrouwekerk, Brugge
@missam Muziek van Ph. De Monte.
Zondag, 22 augustus 2021 - 10:00 u.
Sint-Pieterskerk, Leuven
Rond de Missa Sex Vocum van Ph. De Monte
Zondag, 22 augustus 2021 - 15:00 u.
Sint-Michielskerk, Leuven
Concertmis met werk van o.a. Ph. De Monte
Zondag, 29 augustus 2021 - 11:00 u.
Kathedraal, Brussel
Huldemis K. Boudewijn met werk Ph. De Monte
Zaterdag, 11 september 2021 - 11:00 u.
Onze-Lieve-Vrouwekerk Laken
Puur De Monte
Woensdag, 29 september 2021 - 20:30 u.
Sint-Pieter- en Pauwelkerk, Mol

blancquaertL 100x140"Afgelopen zomer heb ik een voorstelling gemaakt met Currende, het koor onder leiding van Erik Van Nevel, in de context van de herdenking van de Groote Oorlog. Dat koor was zó goed. Wat een groep stemmen kan doen met gevoelens en een verhaal is magisch."
Lieve Blancquaert, fotografe, in Knack Focus 

Muziek voor de passietijd

Dieric Bouts Altaarstuk van het Heilig Sacrament

Kathedraal, Brussel

Donderdag 09 april 2020 om 18:00 u.
Dienst van Witte Donderdag

Zaterdag 11 april 2020 om 21:00 u
Muziek rond Pasen (Schütz, Tuma, Van Nevel)

Toegang gratis.

Onze-Lieve-Vrouwekerk, Brugge

Vrijdag 10 april 2020 om 19:00 u.
Passieconcert met Lamentationes van Rebelo

Toegang gratis.

@Missam - Jean Richafort

christus predikt

Zondag 26 januari om 10 uur
in de Sint-Pieterskerk in Leuven

Jean Richafort, Missa Veni Sponsa Christi

Jean Richafort is vermoedelijk in Henegouwen geboren en studeerde bij Josquin des Prez. Tussen 1507 en 1509 werkte hij als koormeester aan de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen en tussen 1542 en 1547 in de Sint-Gilliskerk in Brugge. Op een bepaald moment lijkt hij verbonden te zijn geweest aan de Franse koninklijke kapel en er is enig bewijs dat hij in 1531 in Brussel in dienst was van landvoogdes Maria van Hongarije. Hij schreef missen, motetten en chansons, en een requiemmis ter ere van Josquin des Prez.

Aanvullend:Jean Richafort, Veni Sponsa Christi / Josquin des Prez, Qui velatus facie fuisti

Afbeelding: Christus predikt over scheiden. Toegeschreven aan de Meester van de Antwerpse Aanbidding, 1485/1491

Meer over @Missam 2020

 

Nieuwe cd

KTC 1630 cover2

Cipriano de Rore: Le Vergine

De dichtkunst van Francesco Petrarca heeft door de eeuwen heen menig kunstenaar geïnspireerd. Zijn sonetten en stanzes zijn zo muzikaal en spreken heel intens tot de verbeelding. Zijn muze Laura, die in zekere zin steeds een onbereikbare liefde is gebleven en waarvoor hij haast heel zijn leven in literaire verrukking stond, is voor hem een constante inspiratie geweest.

 

 

 

 

Meer over deze nieuwe Currende-cd

 

Wilt u graag een concert organiseren met Currende? Neem dan gerust contact op via telefonisch op +32 [0]476 509531 of via het contactformulier op deze site. Currende beschikt over een zeer ruim repertoire dat loopt van de late middeleeuwen over de Franco-Vlaamse polyfonisten tot en met de hoogbarok. Wij zullen u met plezier een gepast programmavoorstel doen.

Currende on Youtube...

Alma Redemptoris Mater van Peter Philips, arr Erik Van Nevel. Sfeerbeeld opgeomen tijdens het kerstconcert van 6 december 2018 in de Sint-Pieterskerk in Leuven.

Bekijk het programma 2019

Tickets en info via Wintertijd Leuven

In zijn lange bestaan bracht Currende meer dan 50 cd's op de markt, waaronder echte pareltjes. Vous ou la Mort - Cantiones flamencas de amor cortés en el siglo XV is er zo eentje. De smarten van de liefde verklankt door de beroemdste componisten uit de renaissance. Een 'must have' voor elke liefhebber. Bekijk onze cd-pagina's voor nog meer inspiratie.

Vrienden van Currende

captcha 

Blijf op de hoogte van onze concerten en projecten en geniet van exclusieve voordelen. Je gegevens worden in geen enkel geval met derden gedeeld. Vriend worden van Currende is zonder enige verplichting.

Malfliet Arnout 05Aug2015"Polyfonie of barok, bij Erik is het altijd feest. Ik ken niemand anders die op zo'n wijze de zaken technisch kan vertalen en er daarna opnieuw muziek van kan maken."
Arnout Malfliet, bas